Preglej vse objave

Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1987 ob podpisu Montrealskega protokola o snoveh, ki škodujejo zaščitnemu ozonskemu plašču, določila 16. september za mednarodni dan ohranjanja ozonske plasti.

Slovenija je pogodbenica Montrealskega protokola. Kot članica Evropske unije vestno izpolnjuje zaveze Montrealskega protokola in njegovih dopolnitev ter prilagoditev, saj je področje ravnanja z ozonu škodljivimi snovmi v celoti uskladila z zakonodajo EU. Protokol je pripomogel k učinkovitemu zmanjšanju izpuščanja ozonu škodljivih snovi v ozračje. Ozonu škodljive spojine industrija nadomešča s takimi, ki razpadajo v nižjih plasteh ozračja in ne vsebujejo atomov klora in broma.

Ozonska plast predstavlja zaščito pred škodljivim UV sevanjem. Prevelika količina UV sevanja je škodljiva za zdravje ljudi in živih bitij sploh. UV sevanju pripisujemo opekline kože, pojav kožnega raka, zlasti najnevarnejše oblike melanoma, poškodbe oči ter zaviranje delovanja imunskega sistema. UV sevanje povzroča upočasnjeno rast rastlin, zaradi česar je lahko manj pridelka, propadanje občutljivih organizmov v vodah, npr. fitoplanktona, kar prizadene prehranski splet, propadanje različnih materialov itd. Del UV sevanja, ki ga ozon zadrži visoko v ozračju, škodi dedni zasnovi celic. Mednarodna agencija za raziskovanje raka je sončno sevanje označila kot »kancerogeno za ljudi«.

Na podlagi Montrealskega protokola smo v svetu uspeli v veliki meri omejiti ali celo zaustaviti izpuščanje večine snovi, ki so tanjšale ali razgrajevale ozonsko plast, kot so CFC plini in haloni. Ker imajo te snovi dolgo življenjsko dobo, lahko zanesljivo izboljšanje pričakujemo šele čez več desetletij. Narava le počasi odpušča napake, tudi take, ki smo jih naredili zaradi nevednosti. Ob koncu zime se bo ozonska luknja nad poloma v večjem ali manjšem obsegu pojavljala še nekaj desetletij, saj je njen razvoj odvisen tudi od meteoroloških razmer nad poloma – predvsem od oblike in intenzivnosti polarnega vrtinca.

Današnji mednarodni dan zaščite ozonske plasti ozavešča o posledicah tanjšanja ozonskega plašča in iskanju možnih rešitev za njegovo ohranitev. “Ozonski plašč, ki je bil nekoč bolan bolnik, je na poti okrevanja. Čas je, da gremo dlje,” poudarjajo pri ZN. Ob tem se zavzemajo za nove ukrepe, ki bodo prispevali k upočasnitvi segrevanje planeta.

Mednarodni dan zaščite ozonske plasti je hkrati tudi prvi dan Evropskega tedna mobilnosti. Tudi prizadevanja za trajnostno mobilnost spodbujajo spremembe na področju kakovosti zraka in vključujejo tudi manjšo rabo osebnih avtomobilov ter posledično zmanjšanje količin izpusta toplogrednih plinov v ozračje.

(vir: https://www.gov.si, https://www.sta.si,  https://www.kostak.si)