Preglej vse objave

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO) je v Evropski uniji največji in najuglednejši projekt na področju ozaveščanja o zmanjševanju odpadkov in varstvu okolja. Tematski fokus letošnjega leta je TEKSTIL!

Tekstilna in oblačilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev. Ima velik vpliv na rabo tal, onesnaževanje vode in emisije toplogrednih plinov.

Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. bo v sklopu zmanjševanja odpadkov od 21. novembra pa do 25. novembra 2022 izvajala akcijo – Zbiranje tekstila ˝od vrat do vrat˝. Vsako gospodinjstvo v občini Ilirska Bistrica ima možnost brezplačnega pristopa k akciji zbiranja tekstilnih izdelkov in obutve.

Vse kar morate narediti je, da pregledate omare in zberete:

  • oblačila (otroška, moška, ženska),
  • posteljnino, odeje, rjuhe, pregrinjala,
  • namizne prte iz blaga, brisače
  • vse vrste čevljev v parih,
  • pokrivala, šali, rokavice,
  • torbice in nahrbtniki.

Za zbiranje rabljenega tekstila pa ne sodijo: umazana oblačila, vzglavniki, prešite odeje, vzmetnice, trde igrače, dežniki.

Ves odpadni tekstil se odlaga samo v polietilenske (PE) vreče, ki jih v ta namen sami dobavite. Vreče naj bodo dovolj kakovostne, da boste vanje lahko naložili odpadne tekstilne izdelke in vrečo tesno zavezali. Tekstil naj bo čist in suh  saj se zaradi mokrote pojavi plesnenje, kar onemogoči nadaljnjo uporabo tekstila. Teža ene vreče je lahko največ 15 do 20 kg.

Odvoz je potrebno predhodno naročiti preko telefonske številke 041 651 305 ali pa pošljete obvestilo na elektronski naslov na info@kp-ilb.si. Na dan, dogovorjen za odvoz tekstila, jih pripravite na prevzemna mesta za komunalne odpadke.