Preglej vse objave

Javno podjetje Komunala Ilirska Bistrica, d.o.o. v sodelovanju z organizacijo Humana začenja s projektom zbiranja oblačil, obutve in hišnega tekstila v občini Ilirska Bistrica.

Tekstilni odpadki so zaradi slabe kakovosti tekstila in načel hitre mode najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji, zato bo s prvim januarjem 2025 ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil postalo obvezno v vseh državah članicah Evropske unije.

Za zbiranje t.i. odpadnega tekstila je od 21.2.2024 na območju občine Ilirska Bistrica postavljenih sedem zabojnikov, od tega 4 na ekoloških otokih v Ilirski Bistrici – v Maistrovi, Gregorčičevi, Cankarjevi in Podgrajski ulici, na ekoloških otokih v Rečici in Knežaku (pri osnovni šoli) ter v Zbirnem centru Ilirska Bistrica,

Zabojniki so namenjeni zbiranju rabljenih oblačil, obutve, hišnega tekstila (posteljnina, zavese, prti, brisače ipd.), igrač ter modnih dodatkov (torbice, pokrivala, šali ipd.). Tekstilne odpadke je potrebno v zabojnik odložiti v plastični vreči, saj so tako zaščiteni pred vlago in umazanijo. V zabojnik ne sodijo poškodovan, raztrgan ali umazan tekstil, tekstilni polizdelki, igrače in športni rekviziti.

Humana, ki je zagotovila zabojnike za zbiranje oblačil in obutve, bo izvajala tudi redno praznjenje le-teh, prav tako pa  bo zagotavljala primerno ravnanje z zbranimi oblačili, obutvijo in hišnim tekstilom.

ekološki otok na Gregorčičevi cesti

Rabljena oblačila in tekstil iz zabojnikov Humana potujejo v njihov skladiščni center v Ljubljani, kjer jih skrbno ločijo in pripravijo za nadaljnjo pot. Tista oblačila, ki so primerna, odpošljejo v različne humanine sortirnice in trgovine z rabljenimi oblačili, kjer so naprodaj. Zbrana sredstva nato namenijo razvoju gospodarstva v najšibkejših državah sveta in pomoči njihovim prebivalcem.

Zdaj ste na vrsti vi – delujte lokalno, vplivajte globalno.