Preglej vse objave

V času počitnic, praznikov je poraba vode v objektih v javni uporabi zmanjšana ali prekinjena, zato lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v interni vodovodni napeljavi. Posledično tako v napeljavi prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz napeljave v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje, še posebno pri občutljivejši populacijski skupini, kot so otroci.

Z namenom zagotavljanja zdravstveno ustrezne pitne vode priporočamo lastnikom in upravnikom objektov v javni uporabi,  da pred ponovnim pričetkom dejavnosti izvedejo intenzivno izpiranje hišnega vodovodnega omrežja, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature. Po možnosti naj se omrežje izpira v sunkih s turbulentnim tokom.

Na 14 dni se priporoča tudi redno čiščenje mrežic in drugih nastavkov. Čiščenje pomeni spiranje z vodo, ki teče po sistemu in redno odstranjevanje vodnega kamna. Mrežice ali druge nastavke po čiščenju ponovno namestite na pipe. Posebno pozornost je treba posvetiti izpiranju in čiščenju tušev, ker zaradi tvorbe aerosola le-ti predstavljajo možen vir okužbe z legionelo.

Svetujemo, da redna preventivna izpiranja vodovodnega omrežja izvajate skozi vse leto in s tem zagotavljate pretočnost na vseh pipah v objektu; izpiranje naj se opravi po vsakem obdobju, ko voda v omrežju dlje časa stoji (npr. na začetku delovnega tedna, po praznikih idr.). Med šolskim letom, ko je poraba vode običajna, priporočamo, da vsak dan pred prvo uporabo teče vsaj 2 minuti (curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debelosti svinčnika) oz. toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno spiranje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo napitkov za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji.

V primeru posegov na hišnem omrežju, po izvedbi novih del ali po sanacijah na kateremkoli delu hišnega omrežja, je potrebno ta del intenzivno izpirati, priporočamo tudi izvedbo dezinfekcije.

 

Želimo Vam uspešen začetek šolskega leta!