Preglej vse objave

V mesecu septembru smo na centralni čistilni napravi (CČN) Ilirska Bistrica v Zarečju, izvedli obsežna investicijsko vzdrževalna dela. Po dvaindvajsetih letih delovanja smo obnovili oz. zamenjali dotrajano opremo v biološkem reaktorju (bazen SBR1) in sicer aeracijski sistem za vpihovanje zraka in pospeševalnike horizontalnega toka (mešala).

 

Shema delovanja CČN

Priprave na izvedbo del so potekala že v prvi polovici leta z zniževanjem količine blata v obeh bioloških reaktorjh CČN (SBR1 in SBR2). V času investicijskih del pa je CČN delovala samo z bazenom SBR2.

Dela so potekala v štirih fazah in sicer:

  • zaustavitev in praznjenje bazena SBR1 (izvedeno v lastni režiji)
  • čiščenje bazena SBR1 (izvedeno v lastni režiji)
  • demontaža obstoječe in montaža nove opreme (izvedeno v sodelovanju z dobaviteljem opreme in zunanjimi izvajalci)
  • testiranje in zagon (izvedeno v sodelovanju z dobaviteljem opreme in zunanjimi izvajalci)

Praznjenje je obsegalo prečrpavanje prečiščene vode v odtok CČN in prečrpavanje aktivnega blata v bazen SBR 2, ki mu je sledilo temeljito čiščenje bazena SBR1. Slednje se je izkazalo za zahtevno in dolgotrajno opravilo.

V sklopu montaže smo razstavili in temeljito očistili talni sistem za aeracijo,  zamenjali smo aeracijske krožnike in na novo izvedli  kapilare za odvod kondenzata. Preverili smo delovanje in stanje dekanterjev za praznjenje prečiščene vode.  Odstranili smo obstoječi mešali, vključno s podstavki in jih nadomestili z novimi.

Montaži je sledilo testiranje novo vgrajene opreme in zagon, pri čemer smo pretočili polovico aktivnega blata iz bazena SBR2 nazaj v bazen SBR1, oba bazena napolnili do operativnega nivoja in ponovno zagnali avtomatsko delovanje CČN.